
Před necelými osmi lety jsem zaváděla první příkrmy u nejstaršího syna. Tenkrát jsem si nevěděla moc rady. U dětské lékařky jsem dostala do ruky recept na vývar pro kojence a sestřička mě instruovala k tomu, abych ho uvařila, rozmixovala a dala dítěti do lahve.
Tohle jsem si matně pamatovala i ze svého dětství. Trochu mě překvapilo, že to mám dělat stejně. Tolik věcí se vyvíjí a mění a já mám používat kojeneckou lahev s propíchnutou dírou tak velkou, aby jí protekla hustší tekutina, stejně jako to dělávala moje mamka? To se mi moc nezdálo a upřímně se mi do toho nechtělo. Jak jinak přikrmovat jsem se ale nikde nedočetla.
Vyvařila jsem čtvercovou plátýnkovou plenku a nastříhala ji na několik čtverců. Do nich jsem vkládala kousky ovoce nebo zeleniny. Látku s kousky jsem podvázala gumičkou. Konec jsem nechala tak dlouhý, aby ho mohl syn pohodlně držet v ruce. Byla radost se dívat, jak spokojeně zkoumá chuť nových potravin, a přitom pěkně kouše, tak aby získal šťávu, která mu tolik chutnala. A já se přitom zbavila strachu, že by mohl vdechnout sousto. O udušení miminek jsem totiž už pár nepěkných příběhů předtím slyšela.
